Vad är sociala medier?

Något som verkligen har format det sättet som vi på de senare åren kommunicerar är alla de olika sociala medierna som har skapats. Vad är då sociala medier? En enkel definition är alla typer av platser på webben på vilka människor kan mötas och kommunicera online. På senare år har denna form av kommunikation och forum för olika människor att interagera växt något enormt, och i stort sett alla människor i alla åldrar inom länder som är tekniskt utvecklade, använder sociala medier mer eller mindre dagligen.

Det finns många olika typer av sociala medier och uttrycket går att vrida och vända på hur många gånger som helst. Det kan vara allt från simpla modeller som till exempel applikationen för foton, Instagram, där användare helt enkel laddar upp bilder i ett kvadratiskt format och kan ta del av andra vänners bilder samt följa olika typer av kändisar som väljer att dokumentera sin vardag eller något typ av event. Sociala medier kan också vara rena forum där man helt enkelt diskuterar och utbyter åsikter genom att skriva till varandra.

Dessa forum är oftast inriktade på något särskilt och samlar därför folk som är intresserade av vissa ämnen, till exempel finansiella instrument, hälsa och motion eller en viss typ av filmer. Det absolut vanligaste och största exemplet på sociala medier i hela världen är utan tvekan fenomenet Facebook som på mindre än 10 år har omdefinierat hur vi som människor kommunicerar och interagerar med varandra. Facebook är så stort att många företag lägger ner mer energi på hur man når ut till allmänheten på Facebook mer än någon annan kanal för marknadsföring. Som vi ser har uttrycket sociala medier många olika definitioner och områden för användning, och vi kan vara säkra på att det kommer fler med tiden.