Vintern kan vara kall för småfåglar – ge dessa mat

De sköra, minsta fåglarna kan ha det tufft under vintern. Se därför till att ge de mat så de överlever och håller sig mätta. Bland småfåglar runt om i världen kan man se att det har skett en minskning av dem. Att ge dem tillräckligt och lättillgänglig mat i trädgården är en bra första steg till att öka chanserna att de ska överleva.

Mata fåglarna hemma i trädgården

Vinterfåglar är de småfåglar som brukar kräva allra mest mat. Exempelvis fåglar som blåmes, talgoxe och domherre är tre vanliga småfåglar i Sverige under vintern. På vintern kan det bli svårare för småfåglarna att hitta föda själva och det går åt mycket energi för deras små fågelkroppar att hålla sig varma. Då kan det även vara bara att komplettera med att lägga ut mat i trädgården eller på balkongen så de enkelt hittar bra föda i vinter.

Ge fåglarna mat som de mår bra av

Frön och nötter som exempelvis solrosfrön, jordnötter och hampfrön brukar gå hem hos de flesta. Även havre och talgbollar är två favoriter som småfåglarna gärna äter i trädgårdar under vinterhalvåret. På CDON kan du hitta fågelmatare som du kan fylla med bra mat till småfåglarna.